Haber

İBB’nin yüzde 57.07’lik zam teklifi alt komisyona sevk edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Uyum Merkezi (UKOME) toplantısında, İBB’nin toplu ulaşımda talep ettiği yüzde 57,07 zam teklifi yeniden görüşülmek üzere alt komisyona sevk edildi.

UKOME Toplantısı, toplu ulaşım ücretlerinin artırılması gündemiyle İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce başkanlığında Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel toplu ulaşımda yüzde 40 zam için ek gündem maddesi önerdi.

Gökçe, gündemde bu konuda madde olduğu gerekçesiyle ek gündem maddesinin görüşülmeyeceğini söyledi.

Gündemdeki çeşitli konuların görüşüldüğü toplantıda, İBB Toplu Taşıma Hizmetleri Müdürlüğü’nün (TUHİM) toplu taşıma fiyat tarifelerine düzenleme önerisi de görüşüldü.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, toplu ulaşımdaki artışla ilgili üç parametreden söz edildiğini belirterek, bunların asgari ücret, akaryakıt fiyatları ve enflasyon oranı olduğunu söyledi.

Toplu ulaşımla ilgili genel bilgiler veren Cihan, İBB olarak toplu ulaşım için yüzde 57.07 ücret artış teklifleri olduğunu belirtti.

Bu kapsamda tam elektronik bilet fiyatı 9,90 liradan 15,5 liraya, öğrenci elektronik bilet fiyatı 4,83 liradan 7,60 liraya, öğretmen elektronik bilet fiyatı 7,09 liradan 11,13 liraya, tam abonelik ücreti 777 liradan olacak. Öğrenci abonelik ücretinin 140 liradan 220 liraya çıkarılması istendi.

Takside indi bindi fiyatına yüzde 75 zam talebi

Taksilerde taksimetre açılış fiyatı 12,65 liradan 19,87 liraya, sarı taksi mesafe ücreti kilometre başına 8,51 liradan 13,37 liraya, sarı taksi tarifeli ücreti saat başı 100,80 liradan 158,33 liraya, sarı taksi kısa Mesafe ücretinin yüzde 70 zamla 40 liradan 70 liraya çıkarılması istendi.

Okul servis araçlarının fiyatına yüzde 57,07 zam yapılması istendi ve bu kapsamda 1 kilometreye kadar olan farkın ücretinin 792 liradan 1244 liraya çıkarılması istendi.

Personel servisinde 10-17 koltuklu minibüsler için 422 lira olan ücretin 663 liraya çıkarılması talep edildi.

Minibüste 2 kilometre olan en kısa mesafenin indi bindi için 7 liradan 10,99 liraya çıkarılması istendi.

Teklif hakkında konuşan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Derneği Temsilcisi ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, araçların bakım ve yakıt maliyetlerini anlattı.

Dün Halk Ekmek’ten normal ekmeği 3 liraya aldığını ancak bugün zamla 5 lira olduğunu belirten Aksu, taksi fiyatlarına yüzde 100 zam istedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Yücel, toplu ulaşımdaki artışa ilişkin asgari fiyat, akaryakıt fiyatları ve enflasyon oranı formülüne baktığımızda prestijli bu ayda yüzde 32 zam yapılması gerektiğini söyledi. .

Akaryakıt fiyatlarındaki değişiklik nedeniyle artışın yüzde 40 olabildiğini ve bu nedenle böyle bir teklifte bulunduklarını kaydeden Yücel, asgari ücretin 2014 yılında zamlandığı bir dönemde toplu ulaşım ücretine yüzde 57.07 zam yapılmasının yanlış olmadığını söyledi. yüzde 34

Tekrar söz alan Buğra Gökçe, İBB’nin teklifinin alt komisyona havale edilerek yeniden değerlendirilmesini talep ederek, olağanüstü UKOME toplantısında bu konuda karar verilmesini istedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada İBB’nin yüzde 57.07’lik zam teklifi yeniden görüşülmek üzere alt kurula sevk edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu